Ghiduri · creare site-uri

Poate un expert contabil să aibă site?

Lucian Olosutean | LOLOTECH

Read the article in English

Da. Un expert contabil sau un contabil autorizat din România poate avea o pagină proprie. La LOLOTECH, pagina de prezentare costă 500 € + TVA, se livrează în 3–5 zile lucrătoare și include apel, WhatsApp, hartă și formular. Normele CECCAR nr. 1484/2009, în forma modificată la 15 martie 2023 și citite la 5 noiembrie 2026, spun la art. 2 că membrii Corpului pot să-și creeze site-uri de prezentare. Lista e pe pagina de site-uri.

De unde e permisul pentru pagină?

Ordonanța Guvernului nr. 65/1994, republicată în Monitorul Oficial nr. 13 din 8 ianuarie 2008, are la art. 25 regula de principiu. Textul, citit la 5 noiembrie 2026 pe legislatie.just.ro, spune că publicitatea în legătură cu exercitarea profesiei de expert contabil și de contabil autorizat se efectuează sau se autorizează de către Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, în interesul profesiei membrilor săi.

Normele nr. 1484/2009 privind publicitatea în cadrul Corpului spun ce înseamnă asta pentru o pagină. Au fost aprobate prin Hotărârea Consiliului Superior nr. 09/145 din 13 martie 2009. Forma citită e PDF-ul publicat de CECCAR, modificat și completat prin Hotărârea nr. 23/726 din 15 martie 2023: Normele nr. 1484/2009. L-am citit la 5 noiembrie 2026.

Art. 2, după regulile pentru panoul de la sediu, spune că membrii Corpului pot să-și creeze site-uri de prezentare, numai cu respectarea prevederilor prezentelor norme și ale Codului național al profesioniștilor contabili privind publicitatea. Art. 7 spune că societățile de expertiză contabilă și de contabilitate pot să își creeze site-uri de prezentare numai cu respectarea acelorași norme și ale Codului etic național al profesioniștilor contabili privind publicitatea.

Hotărârea Consiliului Superior nr. 26/935 din 30 aprilie 2026 modifică normele deontologice pentru membrii persoane juridice, actul nr. 3334 din 17 martie 2003. În PDF-ul acelui act, citit la 5 noiembrie 2026 pe ceccar.ro, nu apar site-ul, pagina de internet, publicitatea și logo-ul. Pentru pagină, textul de folosit rămâne Normele nr. 1484/2009, în forma din 15 martie 2023.

Rândurile de mai jos sunt o lectură a acestor texte publice. Nu sunt o hotărâre a filialei pe cabinetul tău și nu înlocuiesc normele. Tu verifici formularea înainte de publicare.

Regulile avocatului sunt alt act. Nu le copia aici: ce pot scrie pe site-ul unui cabinet de avocatură. Întrebarea notarului, tot despre o pagină proprie, e tot alt act: poate un notar să aibă site.

Dacă pagina e a unui SRL, lista de identificare a societății stă separat: ce date trebuie pe site-ul firmei.

Ce pun pe pagină?

Art. 1 lit. a) numește publicitatea: faci cunoscute publicului informații despre serviciile oferite sau despre calificările pe care le ai, ca să obții lucrări. Lit. c) numește reclama: răspândirea de informații elogioase, ca să-ți creezi renume.

Pe pagina de prezentare încap faptele cabinetului, în text:

  • numele și titlul: expert contabil sau contabil autorizat, membru CECCAR
  • serviciile pe care le faci, spuse pe scurt: contabilitate, declarații, salarii, după cum le faci tu
  • adresa, telefonul și programul
  • titlurile științifice recunoscute oficial și distincțiile onorifice recunoscute la nivel național, dacă le ai (art. 4)

Art. 6 cere ca informația sau publicitatea, atunci când este autorizată, să fie veridică, loială și formulată corect, obiectiv. Art. 5 spune că un mandat administrativ sau o funcție onorifică nu se folosesc ca să atragi clienți.

Art. 9 permite societății să remită beneficiarilor o listă a lucrărilor și serviciilor pe care este în măsură să le ofere. Lista aceea e un document către client. Portalul în care clientul încarcă acte nu e în pagina de 500 € + TVA. Programările online se cotează separat.

Pe pagina de site-uri, produsul e o pagină: Acasă, Servicii, Despre, întrebări, Contact. Textul îl trimiți tu. O adresă în plus se cotează separat: site pe o pagină sau mai multe.

Pot pune sigla CECCAR?

Numai cu aprobarea Biroului Permanent al Consiliului Superior. Art. 13 alin. (1) spune că membrii pot folosi logo-ul pe site-ul de prezentare cu această aprobare. Cererea se depune la filiala de domiciliu, care o trimite Secretariatului general împreună cu un raport (art. 13 alin. (3)). Direcția juridică răspunde pe e-mail sau prin poștă (art. 13 alin. (4)).

Art. 11 spune că logo-ul e marcă înregistrată la OSIM sub numărul 37.729. Art. 12 interzice modificarea: proporții, culori, elemente, animație. Art. 14 alin. (1) cere, pe hârtia cu antet, expresia „Aviz nr. ……… / Autorizația nr. ………” sub siglă. Alineatul vorbește despre hârtia cu antet. Pentru site, textul care cere aprobarea e art. 13.

Art. 13 alin. (2) păstrează dreptul la logo pentru membrii înscriși în Tablou și îi scoate pe cei care nu sunt la zi cu obligațiile și cotizațiile, care nu au viza la data cererii, care sunt sancționați sau investigați disciplinar, sau care au acțiuni ce discreditează Corpul. Art. 15–20 țin de folosirea mărcii: logo-ul nu stă pe un site care discreditează Corpul, se asociază cu informații credibile și verificabile și nu sugerează un acord sau o sponsorizare care nu există.

Până la aprobare, pe pagină stau numele și titlul profesional.

Pot scrie că sunt cel mai bun contabil din oraș?

Nu. Art. 1 lit. c) numește reclamă informația elogioasă făcută ca să-ți creezi renume. Art. 6 cere formulare obiectivă. Art. 10, despre broșuri, pliante și materiale asemănătoare, interzice aprecieri asupra calității lucrărilor prin comparație cu alți membri ai Corpului. Art. 24 lit. b), despre anunțurile din presa locală și de pe site-uri specializate, cere un caracter discret, fără exagerarea calității serviciilor sau a calificărilor și fără comparații nefundamentate.

„Cel mai bun contabil din oraș” stă în afara paginii.

Art. 10 spune că acele materiale cuprind numai istoricul, lucrările executate, denumirea clienților, recrutarea, formarea și evoluția în carieră, fotografiile, adresa, programul și telefonul. Articolul nu repetă lista pentru site-ul de prezentare. Înainte să publici numele unui client pe pagină, citești art. 10 și codul etic. O broșură nu ridică confidențialitatea clientului.

Pagina de Facebook ține loc de site?

Art. 2 și art. 7 vorbesc despre site-ul de prezentare. Pagina de Facebook rămâne a platformei. Site-ul, cu domeniul pe numele tău, e locul unde stau numele, serviciile, adresa și telefonul, în text.

Profilul de pe hartă e alt canal: am nevoie de site dacă am Google Business.

Cât costă pagina?

500 € + TVA, o dată. 50% avans, 50% la livrare. 3–5 zile lucrătoare după avans și după datele, adresa și fotografiile tale. În preț: apel, WhatsApp, hartă, formular, metadate, Search Console, domeniu și SSL la livrare, politica de confidențialitate, o rundă de revizuiri. După predare, pagina și domeniul rămân ale tale.

În afara sumei stau portalul de documente, magazinul, programările online, fotografia de studio și brandingul de la zero. Care, 29 €/lună, e opțional: hosting, actualizări, monitorizare și mici modificări de text sau fotografii, în limita a 30 de minute. Fără Care, rămâi proprietar. Diferența față de reînnoirea domeniului .ro e în cât costă mentenanța unui site. Intervalele de piață pentru o pagină de prezentare sunt în cât costă un site de prezentare în România.

Art. 26 spune că nerespectarea normelor e abatere disciplinară. Poziția în Google și o mențiune în ChatGPT nu se vând odată cu pagina.

Dacă cabinetul încă nu are pagină, vezi ce include un website de prezentare și trimite numele, titlul profesional, serviciile și adresa.

Întrebări frecvente

Poate un expert contabil să aibă site?

Da. Un expert contabil sau un contabil autorizat din România poate avea o pagină proprie. La LOLOTECH, pagina de prezentare costă 500 € + TVA, se livrează în 3–5 zile lucrătoare și include apel, WhatsApp, hartă și formular. Normele CECCAR nr. 1484/2009, în forma modificată prin Hotărârea Consiliului Superior nr. 23/726 din 15 martie 2023, citite la 5 noiembrie 2026, spun la art. 2 că membrii Corpului pot să-și creeze site-uri de prezentare. Art. 7 spune același lucru pentru societățile de expertiză contabilă și de contabilitate. Ordonanța Guvernului nr. 65/1994, republicată, art. 25, citită în aceeași zi pe legislatie.just.ro, lasă publicitatea profesiei la Corp.

Pot pune sigla CECCAR pe site?

Numai cu aprobarea Biroului Permanent al Consiliului Superior. Art. 13 alin. (1) din Normele nr. 1484/2009, forma din 15 martie 2023, permite logo-ul pe site-ul de prezentare cu această aprobare. Cererea merge la filiala de domiciliu. Art. 12 interzice modificarea siglei. Până la aprobare, pe pagină stau numele și titlul profesional.

Pot scrie că sunt cel mai bun contabil din oraș?

Nu. Art. 1 lit. c) numește reclamă informația elogioasă făcută pentru renume. Art. 6 cere o formulare obiectivă. Art. 10 interzice, în broșuri și materiale asemănătoare, aprecierea calității lucrărilor prin comparație cu alți membri. Art. 24 lit. b) cere anunțului din presă și de pe site-urile specializate un caracter discret, fără exagerarea calității și fără comparații nefundamentate.

Regulile de pe site-ul avocatului se aplică și contabilului?

Nu. Avocatul are Hotărârea UNBR nr. 195/2021 și Anexa XXXIV. Expertul contabil și contabilul autorizat au Ordonanța Guvernului nr. 65/1994, art. 25, și Normele CECCAR nr. 1484/2009. Nu copia de pe o profesie pe alta. La avocat, numele clienților stă în afara paginii. La contabil, art. 10 permite denumirea clienților în broșuri și materiale asemănătoare și nu repetă lista pentru site. Înainte de publicare, citești articolul.

Prețul include un loc în Google?

Nu. 500 € + TVA cumpără pagina, domeniul pe numele tău și Search Console, cu livrare în 3–5 zile lucrătoare. Care, 29 €/lună, e opțional. Poziția în Google și o mențiune în ChatGPT nu se vând odată cu pagina.

Citește în continuare